Kožička, Š.: Pokladnička „PLAY TO SAVE“. In: Ostium, roč. 7, č. 2, 2011.


Na záverečný štvrtý prípravný kurz, trvajúci šesť týždňov, si pre nás vedúci katedry, docent Debnár pripravil tému Pokladnička alebo trezor.

Mohli sme si vybrať buď jednu alebo aj obe zo zadaných tém.

Spočiatku som riešil problém oboch, no prikláňal som sa skôr k trezoru, a to na základe prvotných nápadov a myšlienok, ktoré som dal na papier a predložil vedúcemu kurzu dizajnu. Nápady pribúdali dňom i nocou. Neustále som sa motal okolo trezoru až mi napokon prišla na um myšlienka o pokladničke. Ako možno prinútiť ľudí šetriť, šetriť hrou a zároveň sa zbaviť medených centov, ktoré, aspoň mňa, otravujú v peňaženke, keď sú v dosť veľkom množstve. Čiže som sa snažil vymyslieť, ako skĺbiť pokladničku s nejakou hrou alebo princípom nejakej známej hry. Nápady skončili pri predstave pinballu ako hry s mincou namiesto guličky v poli plnom prekážok a odrazových mechanizmov. Ďalší postup bol taký, že som sa snažil pretransformovať pinball do pokladničky. Nasledovala spŕška myšlienok, ako skĺbiť komplikované mechanizmy odrazových častí pre mincu, do jednoduchej formy pokladničky. Išlo o to, ako urobiť zo škaredého káčatka vznešenú labuť. Stále som sa držal myšlienky, že „v jednoduchosti je krása“. Usiloval som sa komplikované okresať na jednoduché a pritom stále funkčné, na princípe odrazu mince iba za pôsobenia gravitácie: nijaké mechanické časti, všetko pevne zasadené tam, kde to aj má byť.

Ako vidieť na fotodokumentácii, ide o jednoduchý tvar s decentne zaoblenými hranami zvonka aj zvnútra. Na vrchu sa nachádzajú tri otvory na vhadzovanie mincí.

Ide o obyčajnú konštrukciu z „mdf-ky“ rozdelenú na dve hlavné časti. Prvá je vrchná časť, ktorá je za plexisklom. Nachádzajú sa tam pevne prichytené prekážky pre padajúcu mincu. Spodnú časť tvoria dve oddelené zásuvky na mince, ktoré sú samozrejme vonkajším zakrivením prispôsobené vnútornému zaobleniu hlavného rámu pokladničky. Jednoduchosť zohrala aj tu svoju rolu, a to tak, že zásuvky nie je možné spredu otvoriť pomocou rúk, sú jednoducho hladké, perfektne lícujúce k rámu bez akejkoľvek úchytky či žliabku na otváranie. Zároveň slúžia aj ako priestor, kde si môže majiteľ napísať/nakresliť, na čo bude šetriť. Alebo si tam pripíšu svoje mená dvaja ľudia, ktorí hrajú duel. Vysunúť sa dajú iba zo zadnej strany pokladničky, kde sa nachádzajú dva kruhové otvory pre prst, ktorý môže zásuvky vysunúť von.

Pokladničku môžu používať buď dvaja ľudia alebo len jeden. Prvý prípad je lepšie uviesť príkladom. Predstavte si napríklad dvoch súrodencov, ktorí si na zásuvky napíšu svoje mená a zoberú zopár centov a skúsia si na niečo „našetriť“. Ide o malý vtip autora, ktorý spočíva v tom, že vhadzujúci nevie, kam minca padne, či do jeho zásuvky, alebo naopak do zásuvky súrodenca-súpera. Keď padne do súperovej zásuvky, tak ho to motivuje k ďalšiemu hodu, aby mal aj on niečo našetrené.

Keď ide len o jedného majiteľa pokladničky, ktorý si napíše/nakreslí dve veci, na ktoré chce šetriť, potom motivácia spočíva v tom, že vhodí mincu a tá padne do zásuvky určenej pre vec, na ktorú nechce mať našetrené až tak rýchlo než na tú druhú. Takže hádže znova a znova, aby si čo najskôr našetril na vytúženú vec.

 

Doplňujúce údaje:

Materiál: základná konštrukcia a zásuvky z MDF dosiek, plexisklo ako predný panel, drevená tyč s kruhovým prierezom, bužírka na jej obalenie, biely sprej na celú hlavnú konštrukciu, čierny matný sprej na zásuvky, zadný panel z preglejky a krieda, ktorou možno zaznamenať svoje túžby.

Rozmer: 42 x 22 x 8,3cm

Plagát prezentácie nájdete tu.

Šimon Kožička
študent odboru Dizajn
Vysoká škola výtvarných umení
Drotárska cesta 44
811 02 Bratislava